Artikelen van Stichting RegisterExecuteur

Lees over Nalatenschappen, juridische zaken, testamenten, rechterlijke uitspraken en meer.

Mantelzorg

Belofte maakt schuld? Mantelzorg belonen uit de nalatenschap

24 april 2025

Mensen worden ouder en blijven bij voorkeur in hun oorspronkelijke omgeving wonen. Met het klimmen der jaren neemt de behoefte aan zorg toe. Vaak wordt een deel van deze zorg verleend door een kind of een goede bekende. Regelmatig worden er toezeggingen gedaan om de inspanningen van deze mantelzorger te belonen vanuit de nalatenschap. Dit gaat echter niet vanzelf.

Lees verder »
Sleuteloverdracht

Wat kun je nog leren over de afwikkeling van een nalatenschap?

4 april 2025

Bij de afwikkeling van een nalatenschap komt veel meer kijken dan alleen het erfrecht. Iedere nalatenschap is uniek, met eigen juridische, financiële en emotionele aspecten die aandacht vragen. Een professionele benadering is daarom van groot belang.

Lees verder »
RegisterExecuteurs maart 25 groep certificaat

Nieuwe RegisterExecuteurs klaar voor de praktijk!

28 maart 2025

Deze week hebben deze enthousiaste professionals hun opleiding tot RegisterExecuteur succesvol afgerond. Met overtuigende presentaties en gedegen papers hebben ze laten zien klaar te zijn om nabestaanden professioneel te begeleiden bij het voorbereiden en afwikkelen van nalatenschappen.

Lees verder »
Een miniatuurmannetje staat op officiële documenten met een druppelende pennenveer.

De executeur: taak en bevoegdheden verduidelijkt

6 maart 2025

Wat doet een executeur nu eigenlijk precies? Over deze vraag bestaat vaak onduidelijkheid. In dit artikel leggen we uit wat de rol van de executeur inhoudt, waar de bevoegdheden beginnen en eindigen, en waarom een RegisterExecuteur een verstandige keuze kan zijn. Wat een executeur niet is Om te beginnen met wat het niet is: een…

Lees verder »
Excel-cuteur

Ontzorgen door kwaliteitszorg: geen belofte maar een afspraak

3 februari 2025

De afwikkeling van een nalatenschap vraagt om meer dan alleen goede bedoelingen. Het vereist een professionele aanpak waarbij vooraf duidelijk is wat er verwacht kan worden.

Lees verder »
Het lijkt zo eenvoudig: de nalatenschap bepalen is toch gewoon een kwestie van optellen, aftrekken en delen? In de praktijk blijkt het samenstellen van een nalatenschap toch vaak een stuk complexer dan gedacht. Kleine ‘foutjes’ kunnen grote financiële gevolgen hebben voor de erfgenamen. Van Excel naar expertise Ik begrijp de gedachte wel dat een nalatenschap vooral draait om het verdelen van bezittingen. Er zijn immers tegenwoordig talloze digitale hulpmiddelen die suggereren dat het vooral een rekenkundige exercitie is. Maar juist de samenstelling van de nalatenschap vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een praktijkvoorbeeld Neem de situatie van Pieter en Saskia. Ze trouwden in 2012 zonder huwelijkse voorwaarden. Pieter bracht een woning in die hij in 2005 had gekocht. Beiden hadden kinderen uit een eerder huwelijk: Joost (van Pieter) en Mieke (van Saskia). In 2014 erfde Saskia € 50.000 van haar moeder, met een uitsluitingsclausule. Dit bedrag gebruikte ze om de hypotheek op hun gezamenlijke woning af te lossen. In 2024 overlijden Peter en Saskia kort na elkaar. In beide gevallen is er geen testament. Na hun overlijden pakte dochter Mieke de afwikkeling op. De woning en auto werden verkocht, alles op een rijtje zetten, schulden voldaan en dan delen door twee. De aangifte erfbelasting werd netjes ingediend. Het verborgen vergoedingsrecht Wat over het hoofd werd gezien was een wettelijk vergoedingsrecht. Dit ontstond door de samenloop van verschillende factoren: • Het huwelijk zonder voorwaarden • De erfenis met uitsluitingsclausule • De aflossing op de hypotheek • De waardestijging van de woning sinds 2005 Bij een verdubbeling van de woningwaarde betekende dit dat Saskia's erfdeel € 50.000 lager uitviel dan waar ze recht op had. Dit bedrag kwam onbedoeld bij Joost terecht. Meer dan rekenen alleen Dit voorbeeld laat zien dat het samenstellen van een nalatenschap verder gaat dan het maken van een simpele optelsom. Het gaat niet alleen om hóe je rekent, maar vooral om wát je moet meenemen in die berekening. Het is niet slechts een ‘handigheidje’. Want in dit voorbeeld gaat het juist om de juridische component die uiteindelijk de correcte verdeling bepaalt van de nalatenschap.

De valkuilen bij het samenstellen van een nalatenschap

20 januari 2025

Het lijkt zo eenvoudig: de nalatenschap bepalen is toch gewoon een kwestie van optellen, aftrekken en delen? In de praktijk blijkt het samenstellen van een nalatenschap toch vaak een stuk complexer dan gedacht. Kleine ‘foutjes’ kunnen grote financiële gevolgen hebben voor de erfgenamen.

Lees verder »
15 vragen en antwoorden

15 vragen en antwoorden nalatenschap en levensexecutele

7 januari 2025

In de praktijk van nalatenschappen en levensexecutele komen bepaalde vragen steeds terug. Vragen over de rol en keuze van een executeur, het belang van een testament en de mogelijkheden die het erfrecht biedt.

Lees verder »
Uitholling door oprenting

Uitholling door oprenting: De onverwachte effecten op nalatenschappen

16 december 2024

Wanneer een partner overlijdt, krijgen kinderen vaak een vordering in geld op de langstlevende echtgenoot. Deze vordering kan worden opgerent, wat grote gevolgen kan hebben voor de uiteindelijke verdeling van het vermogen. Vooral in samengestelde gezinnen kunnen deze gevolgen verrassend uitpakken.

Lees verder »