Wat komt er allemaal kijken?
Meer informatie over nalatenschappen op een rij gezet
Er komt veel kijken rondom nalatenschappen. Of het nu het afwikkelen is na een overlijden, of het voorbereiden bij leven van een nalatenschap. We hebben daarom de belangrijkste thema's uitgewerkt. Klik hieronder op de + om meer informatie te lezen.
Na je overlijden worden je bezittingen en schulden verdeeld onder de erfgenamen.
Heb je een testament gemaakt dan heb je zelf je erfgenamen gekozen.
Indien je geen testament maakt, bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn.
Erfgenamen volgens de wet
Volgens de wet zijn familieleden de erfgenamen. De wet heeft deze familieleden in vier groepen verdeeld:
- Partner, kinderen en/of hun afstammelingen
- Ouders, broers en zussen en hun afstammelingen
- Grootouders met hun afstammelingen
- Overgrootouders met hun afstammelingen
Deze groepen volgen elkaar op.
Let op: Onder partner wordt hier verstaan de partner waarmee je bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Dus niet je samenwonende partner.
De executeur is degene die de afwikkeling van de nalatenschap moet regelen. Een executeur wordt bij testament benoemd. In het testament heeft de overledene geregeld wat de taken en bevoegdheden van de executeur zijn.
De executeur is verplicht spoedig na het overlijden een boedelbeschrijving op te maken. Dit is een overzicht van alle bezittingen en schulden van de overledene op het moment van overlijden.
Ook is het de taak van de executeur de erfgenamen op de hoogte te houden van relevante zaken en rekening en verantwoording af te leggen over het door hem gevoerde beheer.
Overigens kan een executeur ook alleen bevoegd zijn om de uitvaart te regelen en dat betekent dat de erfgenamen dan zelf de nalatenschap moeten afwikkelen. De erfgenamen kunnen ook één persoon, bijvoorbeeld de RegisterExecuteur, volmacht geven om namens hen de nalatenschap af te wikkelen.
Let op: een executeur is niet verplicht zijn benoeming te aanvaarden.
Bij de afwikkeling van een nalatenschap moeten allerlei juridische, administratieve, financiële en fiscale zaken worden geregeld.
Alle erfgenamen moeten deze werkzaamheden samen verrichten. Is er een bevoegd executeur dan zal deze executeur de nalatenschap afwikkelen.
Het is mogelijk om één persoon volmacht te geven de nalatenschap af te wikkelen. Zo kunnen de erfgenamen de RegisterExecuteur machtigen om de werkzaamheden namens hen te verrichten.
De erfbelasting is de belasting die de erfgenaam betaalt over hetgeen hij verkrijgt uit een nalatenschap. Het te betalen bedrag is afhankelijk van de hoogte van de nalatenschap en de relatie van de erfgenaam met de overledene. Ook als iemand een legaat of een uitkering uit een levensverzekering krijgt, moet soms erfbelasting worden betaald.
Voor vrijstellingen 2024: klik hier.
Voor tarieven: klik hier.
Besparing erfbelasting
Het is mogelijk om erfbelasting te besparen:
- door het juiste testament te maken
- door tijdens leven slim te schenken
- door je huwelijksvoorwaarden te laten controleren op de fiscale consequenties
- door het verlagen van de WOZ-waarde van je woning.
Helaas leidt een afwikkeling van een nalatenschap niet zelden tot conflicten tussen de erfgenamen.
Een oplossing om conflicten te voorkomen is de benoeming van een executeur. Soms is de benoeming van een neutrale, onpartijdige en deskundige derde het beste advies.
Is er geen executeur dan moeten de erfgenamen het dus eens zijn met elkaar. Als zij het samen niet eens worden over de verdeling van inboedelgoederen en/of de verdeling van de nalatenschap, zijn er de volgende oplossingen:
- Verdeling door rechter:
als de rechter de nalatenschap verdeelt, hebben de erfgenamen er verder geen invloed meer op. Dit is een ingrijpende oplossing, die bovendien veel tijd en geld kost. - Mediation:
mediation is een minder drastische oplossing. Hierbij zoeken de erfgenamen met een mediator naar een oplossing. Voorwaarde is dat de erfgenamen samen om de tafel willen zitten. De uiteindelijke oplossing is bindend.
Tijdens ons leven zijn we steeds meer en meer digitaal actief. Wat gebeurt er na overlijden met alle informatie die van je op internet staat? Hoe moeten je nabestaanden ermee omgaan? Hebben ze er toegang toe als ze niet beschikken over de wachtwoorden? Zorg dat ook na je overlijden je digitale nalatenschap wordt afgewikkeld.
Digitale nalatenschap
Bij een digitale nalatenschap kun je denken aan:
- je lidmaatschap van een sociaal netwerk, zoals Facebook of LinkedIn;
- je e-mailaccount bij Gmail, Microsoft of Hotmail;
- je foto’s die u in de cloud bewaart;
- je eigen website;
- je tegoeden opvragen bij online accounts, zoals Paypal;
- je computer, laptop of telefoon.
Creëer overzicht
Is voor je nabestaanden duidelijk wat je online hebt? Of ben jij de enige die dit weet? Waarschijnlijk ben je digitaler dan je dacht. Je RegisterExecuteur kan je hierbij van dienst zijn.
Digitaal Nalatenschapsdossier
De RegisterExecuteur legt in het Digitaal Nalatenschapsdossier je wensen vast omtrent je social media en accounts. Zo kun je aangeven of je account volledig moet worden verwijderd of dat deze moet worden omgezet in een herdenkingspagina.