De ondernemer en de nalatenschap (deel 5)
In deze aflevering duiken we in de rol van de ondernemer als schuldenaar en bespreken we de juridische en fiscale verantwoordelijkheden die ondernemers hebben bij hun overlijden. We bekijken de verschillen tussen ondernemingsvormen zoals eenmanszaken en VOF's en hoe deze invloed hebben op de verdeling van schulden en eigendommen binnen de nalatenschap.
Dag van de Financiële vrijheid
Luistertijd! Interessante informatie over de erfbelasting in Nederland en andere landen en antwoord op de vraag: hoe kun je besparen op de erfbelasting?
De ondernemer en de nalatenschap (deel 4)
In deze aflevering bespreken we de uitdagingen bij het overlijdensscenario van een ondernemer, met speciale aandacht voor de rollen van directeur en aandeelhouder binnen rechtspersonen zoals BV's en NV's. We leggen uit waarom een belet- en ontstentenisregeling in de statuten essentieel is en hoe een professionele executeur kan zorgen voor een soepele overgang in de bedrijfsvoering.
De ondernemer en de nalatenschap (deel 3)
In deze derde aflevering over ondernemers en nalatenschap bespreken we de juridische en praktische verschillen tussen ondernemingsvormen zoals eenmanszaken, VOF's, en BV's. Raymond Mars van de Stichting Register Executeur legt uit hoe deze structuren de verdeling van bezittingen en schulden na het overlijden van een ondernemer beïnvloeden. We bekijken waarom het essentieel is om bij leven al te plannen voor bedrijfsopvolging, vooral binnen rechtspersonen zoals BV's.
De ondernemer en de nalatenschap (deel 2)
In deze aflevering bespreken we de complexiteit van vermogensoverdracht binnen een vennootschap onder firma (VOF). Raymond legt uit hoe vertrouwen cruciaal is tussen vennoten en hoe belangrijke afspraken vooraf vastgelegd moeten worden om problemen bij overlijden te voorkomen. Ontdek waarom het essentieel is om bij het opzetten van een VOF rekening te houden met juridische bindende afspraken voor een soepele bedrijfsvoering en vermogensoverdracht.
De ondernemer en de nalatenschap (deel 1)
In deze aflevering beginnen we aan een nieuwe serie over de nalatenschap van ondernemers, met een focus op de eenmanszaak. Hoe moeten ondernemers nadenken over hun sterfelijkheid en de impact die hun overlijden kan hebben op hun bedrijf en persoonlijke financiën? We bespreken het belang van juridische en fiscale planning om onverwachte risico’s en belastingen bij een nalatenschap te beheersen.
De langstlevende verzorging (deel 10)
In deze aflevering gaat het over de 'bodem' of minimale voorzieningen voor de langstlevende partner zoals het voortgezet recht van gebruik van woning en inboedel en het vruchtgebruik op de overige goederen. De persoonlijke financiële planning en de bewuste keuzes in het testament is bijzonder belangrijk. Zeker situaties met echtscheiding en hertrouwen hebben extra aandacht nodig.
De langstlevende verzorging (deel 9)
In deze aflevering gaat het over het belang van het bepalen van persoonlijke doelen en voorwaarden voor langstlevende verzorging in het erfrecht, waarbij financiële onafhankelijkheid, inkomen, vermogen, en de beschikkingsmogelijkheid over dat vermogen centraal staan.
De langstlevende verzorging (deel 8)
Het keuzetestament biedt de langstlevende de flexibiliteit om binnen bepaalde grenzen keuzes te maken over de erfenis, met vaak als kern de (quasi-) wettelijke verdeling tussen de langstlevende en de kinderen, waarbij de kinderen een vordering in geld krijgen die pas opeisbaar is na het overlijden van de langstlevende. Het testament kan complexe fiscale planning mogelijk maken.
De langstlevende verzorging (deel 7)
In deze aflevering gaat het over vruchtgebruik. Het kan fiscale voordelen bieden door erfbelasting te minimaliseren bij het tweede overlijden. Maar er zijn belangrijke overwegingen te maken.
- 1
- 2
- Volgende »