Podcast over erfrecht en meer

WORD WIJZER DOOR TE LUISTEREN

De ondernemer en de nalatenschap (deel 10)

Bijzondere bezittingen en schulden december 2024
In deze laatste aflevering van de serie bespreekt Raymond Mars de bijzondere bezittingen en schulden in een ondernemerserfenis. Hij legt uit waarom een onderneming meer is dan alleen de fysieke bezittingen - het gaat ook om winstcapaciteit en goodwill. Via praktijkvoorbeelden van een fietsenwinkel en een kapsalon wordt duidelijk hoe complex de waardering van een onderneming kan zijn, vooral als deze sterk afhankelijk is van de overleden ondernemer of de bedrijfslocatie. Speciale aandacht gaat uit naar samenwerkingsverbanden zoals VOF's en het belang van goede contractuele afspraken. De aflevering sluit af met een actueel probleem: coronaschulden aan de Belastingdienst die als bevoorrechte schuldeiser een grote impact kunnen hebben op de afwikkeling van een nalatenschap.
Luister nu deze podcast

De ondernemer en de nalatenschap (deel 9)

De BV en haar verplichtingen november 2024
In deze aflevering wordt dieper ingegaan op de nalatenschap bij rechtspersonen zoals BV's en NV's. Raymond Mars legt uit hoe de vervlechting tussen privé en zakelijk vermogen vaak problematisch kan zijn, vooral bij kleinere BV's met rekening-courant verhoudingen. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld wordt getoond hoe een ogenschijnlijk gezonde BV toch voor problemen kan zorgen in een nalatenschap. Ook komen specifieke aandachtspunten aan bod zoals de oudedagsverplichting (ODV) die sinds 2017 het pensioen in eigen beheer vervangt, en de complexiteit van aandeelhoudersrechten en -plichten bij meerdere aandeelhouders. De belangrijkste boodschap blijft: simuleer verschillende scenario's om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren.
Luister nu deze podcast

De ondernemer en de nalatenschap (deel 8)

De achterblijvende partner oktober 2024
In deze aflevering staat de positie van de achterblijvende partner van een overleden ondernemer centraal. Raymond Mars legt uit waarom deze situatie complexer is dan bij niet-ondernemers, vooral bij persoonlijke ondernemingsvormen zoals eenmanszaken. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld wordt duidelijk hoe het relatievermogensrecht werkt en welke risico's er zijn voor de achterblijvende partner - zelfs als deze de nalatenschap verwerpt. Ook komen de mogelijke oplossingen aan bod, zoals het doen van afstand van de gemeenschap. De belangrijkste boodschap: anticipeer op deze situaties door ze te simuleren en neem tijdig maatregelen zoals het aanpassen van het huwelijksvermogensrecht of het afsluiten van een levensverzekering.
Luister nu deze podcast

De ondernemer en de nalatenschap (deel 7)

Constructies met de BOR september 2024
In deze aflevering kijken we naar verschillende constructies die zijn ontstaan rond de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de aanstaande wetswijzigingen om deze tegen te gaan. Raymond Mars bespreekt drie bekende constructies: het 'Ferrari-BORren' (waarbij overliquiditeit wordt omgezet in bedrijfsmiddelen), het 'dubbel-BORren' (herhaaldelijk gebruik van de regeling) en het 'rollator-BORren' (waarbij beleggingsvermogen wordt omgezet in ondernemingsvermogen). Ook wordt uitgelegd waarom de BOR, ondanks kritiek op het belastingvoordeel voor ondernemers, een belangrijke regeling blijft voor het behoud van liquiditeit bij bedrijfsoverdracht. De nieuwe wetgeving die in 2025-2026 wordt ingevoerd, moet ervoor zorgen dat de regeling weer wordt gebruikt waarvoor deze oorspronkelijk bedoeld was.
Luister nu deze podcast

De ondernemer en de nalatenschap (deel 6)

De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) augustus 2024
In deze aflevering staat de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) centraal. We bespreken hoe deze regeling werkt voor zowel de inkomstenbelasting als de schenk- en erfbelasting. Raymond Mars legt uit welke voorwaarden er gelden voor de BOR, waaronder de bezitseis, voortzettingseis en het begrip 'materiële onderneming'. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld wordt duidelijk hoe de BOR kan helpen bij het fiscaalvriendelijk overdragen van een onderneming, maar ook welke valkuilen er zijn bij het overnemen van een belastingclaim. De aflevering sluit af met een vooruitblik op aanstaande veranderingen in de regeling.
Luister nu deze podcast

De ondernemer en de nalatenschap (deel 5)

De rol van de ondernemer als schuldenaar juli 2024
In deze aflevering duiken we in de rol van de ondernemer als schuldenaar en bespreken we de juridische en fiscale verantwoordelijkheden die ondernemers hebben bij hun overlijden. We bekijken de verschillen tussen ondernemingsvormen zoals eenmanszaken en VOF's en hoe deze invloed hebben op de verdeling van schulden en eigendommen binnen de nalatenschap.
Luister nu deze podcast

Dag van de Financiële vrijheid

Hoe kun je besparen op de erfbelasting? juni 2024
Luistertijd! Interessante informatie over de erfbelasting in Nederland en andere landen en antwoord op de vraag: hoe kun je besparen op de erfbelasting?
Luister nu deze podcast

De ondernemer en de nalatenschap (deel 4)

De B.V. mei 2024
In deze aflevering bespreken we de uitdagingen bij het overlijdensscenario van een ondernemer, met speciale aandacht voor de rollen van directeur en aandeelhouder binnen rechtspersonen zoals BV's en NV's. We leggen uit waarom een belet- en ontstentenisregeling in de statuten essentieel is en hoe een professionele executeur kan zorgen voor een soepele overgang in de bedrijfsvoering.
Luister nu deze podcast

De ondernemer en de nalatenschap (deel 3)

Vennootschap onder firma april 2024
In deze derde aflevering over ondernemers en nalatenschap bespreken we de juridische en praktische verschillen tussen ondernemingsvormen zoals eenmanszaken, VOF's, en BV's. Raymond Mars van de Stichting Register Executeur legt uit hoe deze structuren de verdeling van bezittingen en schulden na het overlijden van een ondernemer beïnvloeden. We bekijken waarom het essentieel is om bij leven al te plannen voor bedrijfsopvolging, vooral binnen rechtspersonen zoals BV's.
Luister nu deze podcast

De ondernemer en de nalatenschap (deel 2)

Eenmanszaak (vervolg) maart 2024
In deze aflevering bespreken we de complexiteit van vermogensoverdracht binnen een vennootschap onder firma (VOF). Raymond legt uit hoe vertrouwen cruciaal is tussen vennoten en hoe belangrijke afspraken vooraf vastgelegd moeten worden om problemen bij overlijden te voorkomen. Ontdek waarom het essentieel is om bij het opzetten van een VOF rekening te houden met juridische bindende afspraken voor een soepele bedrijfsvoering en vermogensoverdracht.
Luister nu deze podcast