Het is een verhaal dat we vaak horen: na het overlijden van hun partner zouden mensen gedwongen worden hun huis te verkopen om de erfbelasting te kunnen betalen. Dit zorgt voor veel onnodige zorgen. Het wordt tijd om dit hardnekkige misverstand uit de wereld te helpen.
Erfbelasting: Een belasting zoals alle andere
Erfbelasting wordt, net als andere belastingen, geheven op basis van wetgeving. Het grote verschil met bijvoorbeeld inkomstenbelasting is dat erfbelasting niet over meerdere jaren of personen kan worden verdeeld.
De valkuil van fiscaal gedreven testamenten
Veel mensen laten hun testament opstellen met als hoofddoel het besparen van erfbelasting. Dit kan echter leiden tot wat ik “fiscale slimmigheden maar vermogensrechtelijke dommigheden” noem. Een voorbeeld:
Wanneer een nalatenschap via de partner naar de kinderen wordt geleid om belasting te besparen, worden de kinderen afhankelijk van die partner. De relatief kleine belastingbesparing (vaak maar 10%) weegt meestal niet op tegen het risico dat de kinderen uiteindelijk achter het net vissen.
De waarheid over huisverkoop
Het verhaal over gedwongen huisverkoop om erfbelasting te betalen is pertinent onjuist. De Successiewet kent al jaren artikel 35g (lees hier de wetstekst), dit artikel biedt belangrijke bescherming. Dit artikel maakt het mogelijk om een conserverende aanslag aan te vragen. Dit betekent concreet dat partners uitstel van betaling kunnen krijgen. Weliswaar is er rente verschuldigd die jaarlijks wordt bijgeschreven, maar dit voorkomt dat mensen hun huis moeten verkopen om aan hun belastingverplichting te voldoen.
Verstandig plannen versus overhaaste beslissingen
De conclusie is helder: erfbelasting alleen zou nooit een reden moeten zijn om overhaast een testament op te stellen of aan te passen. Ook is het onverstandig om uit pure angst de partnervrijstelling ‘op te vullen’ en daarmee een schijnbare besparing na te jagen.
De weg vooruit
In plaats van beslissingen te baseren op angst voor erfbelasting, is het verstandiger om de hele situatie in kaart te brengen. Het gaat niet alleen om de fiscale aspecten, maar vooral om wat je werkelijk wilt nalaten en aan wie. Een RegisterExecuteur kan helpen bij het maken van deze afwegingen, zodat fiscale overwegingen niet leiden tot ongewenste vermogensrechtelijke gevolgen.
Raymond Mars
Directeur Stichting RegisterExecuteur
Thema's in dit bericht: