Executeur: Geen erebaan, maar een vak!

Het regelen van iemands nalatenschap is een complexe taak die veel kennis en ervaring vereist. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over wat hoort bij de rol van een executeur en wat de bevoegdheden zijn.

Benoeming van een executeur

Sinds 2003 is het alleen mogelijk om een executeur via een testament te benoemen. Vóór die tijd kon dit ook geregeld worden in een onderhandse wilsbeschikking. Deze oudere wilsbeschikkingen zijn overigens nog steeds geldig, mits ze vóór 2003 zijn opgesteld.

Wat doet een executeur?

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat een executeur precies is en welke bevoegdheden deze heeft. Om dit te verduidelijken, kunnen we de afwikkeling van een nalatenschap in drie fases onderverdelen:

  1. Onbeheerde nalatenschap: De fase waarin de bevoegde personen zich nog niet hebben gemeld.
  2. Beheer: Het afhandelen van de verplichtingen van de erflater en het voldoen aan verplichtingen die door het overlijden aan de erfgenamen zijn opgelegd.
  3. Verdeling: Het verdelen van wat overblijft na het voldoen van alle verplichtingen.

De taak van de executeur ligt voornamelijk in de beheerfase.

Bevoegdheden van de executeur

Tijdens het beheer is de executeur ‘privatief’ bevoegd. Dit betekent dat de executeur bevoegd is met uitsluiting van de erfgenamen. Deze bevoegdheid geeft de executeur bijvoorbeeld het recht om een woning te verkopen als dit noodzakelijk is voor het voldoen van schulden of andere verplichtingen in de nalatenschap.

Verdeling: niet standaard een taak van de executeur

Het is belangrijk om te begrijpen dat de verdeling van de nalatenschap niet automatisch tot de taak van de executeur behoort. Als het de bedoeling is dat de executeur of iemand anders ook de verdeling regelt, kan de erflater in het testament een afwikkelbewind toekennen. Dit is een speciale vorm van testamentair bewind met als doel de verdeling uit te voeren.

Waarom een professionele executeur?

De voordelen van een executeur en afwikkelbewind komen alleen tot hun recht als de executeur zijn of haar bevoegdheden kent en correct gebruikt. Problemen kunnen ontstaan als:

  • De executeur zijn bevoegdheden niet kent, niet gebruikt of (onbedoeld) misbruikt.
  • Erfgenamen de bijzondere positie van de executeur niet kennen of erkennen.

De meerwaarde van een RegisterExecuteur

Een RegisterExecuteur is een professional die:

  1. De taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een executeur grondig kent.
  2. Waarborgen biedt voor continuïteit en betrouwbaarheid via de Stichting RegisterExecuteur.
  3. Zorgt dat de verhoudingen tussen erfgenamen niet worden verstoord door geschillen over de afwikkeling.
  4. Voorkomt dat er onnodig geld weglekt door een gebrek aan ervaring, deskundigheid of energie.

Geen erebaan, maar een vak

Het is duidelijk dat de rol van executeur anno 2024 geen erebaan meer is, maar een vak op zich. Door een RegisterExecuteur in te schakelen, verzeker je je ervan dat de nalatenschap professioneel en efficiënt wordt afgewikkeld, terwijl de belangen van alle betrokkenen worden beschermd.

Wil je meer weten over de rol van een RegisterExecuteur of heb je hulp nodig bij het afwikkelen van een nalatenschap? Neem dan contact op met een van onze RegisterExecuteurs. Zij staan klaar om je te ondersteunen in deze complexe maar belangrijke taak.

Wil je als professioneel executeur aan de slag, kijk dan in ons register waar alle aangesloten RegisterExecuteurs in staan vermeld »

Thema's in dit bericht: